Luftgevær

Luftgevær i konfirmationsgave: Er det lovligt? Det siger reglerne

Et luftgevær kan være den perfekte konfirmationsgave til den skydeglade dreng eller pige, og så er det også en unik gave, som de andre gæster nok ikke har tænkt på.

Man kan få mange timers morskab i baghaven eller på skydebanen med et luftgevær, og i konfirmationsalderen er de fleste også modne nok til at håndtere et skydevåben. Men er det overhovedet lovligt for personer under 18 år at anvende et luftgevær? Og hvilket luftgevær skal man i så fald vælge?

Det siger våbenloven

I våbenloven kan man jf. ’Bekendtgørelse af lov om våben og eksplosivstoffer’ læse, at det som udgangspunkt ikke er tilladt for personer under 18 år at anskaffe eller anvende luftgeværer.

Loven nævner dog også, at det er tilladt at anvende luftgevær under 18 år, hvis personen under 18 år har jagttegn. For at konfirmanden må anvende luftgeværet, skal vedkommende altså have et jagttegn først.

Der findes masser steder, hvor man kan anskaffe sig jagttegn under 18 år. Man skal dog huske at medbringe en underskrevet samtykkeerklæring fra forældre eller værge, hvor det fremgår, at vedkommende må tage jagtprøven og få et jagttegn. En sådan samtykkeerklæring kan findes på Naturstyrelsens hjemmeside.

Jagttegnet er selvfølgelig en ekstra udgift til luftgeværet som måske går lidt over budgettet, men alternativt kan man som flere gæster gå sammen om gaven og forære konfirmanden både et luftgevær og et jagttegnskursus.

Bemærk i øvrigt, at et jagttegn giver adgang til at anskaffe og anvende mere kraftfulde luftgeværer med kaliber over 4,5 mm.

Hvilket luftgevær skal man vælge?

Nu da vi har rådet bod på reglerne – nemlig at det kræver jagttegn for at personer under 18 år må anskaffe og anvende et luftgevær – bør man naturligvis overveje, hvilken type luftgevær, man skal købe.

Der findes grundlæggende tre typer luftgeværer: PCP, fjeder og CO2. Et fjeder luftgevær er typisk et godt begyndergevær og noget billigere end PCP og CO2, men til gengæld er fjeder-geværer ikke lige så præcise eller kraftfulde som PCP eller CO2.

  • PCP: står for Pre-Charged Pneumatic, og geværet får således sin energi fra lufttryk, som man pumper i geværets lufttank før anvendelse. PCP er typisk kraftfulde og mere præcise og derfor perfekte til seriøs målskydning i baghaven eller på skydebanen. Til gengæld skal man ikke regne med at betale under et par tusinde, og konfirmationsgaven kan således ende med at blive en dyr fornøjelse, hvis man forærer et PCP gevær. Du kan læse mere om PCP her.
  • Fjeder: er typisk et godt begyndergevær, da det ikke kræver noget ekstraudstyr (f.eks. kræver PCP håndpumpe for anvendelse) og fordi det er noget billigere end PCP eller CO2. Man kan typisk slippe afsted med et udmærket fjeder-gevær for omkring 1.000 DKK.

Til sammenfatning anbefaler vi et fjeder luftgevær i konfirmationsgave, da det er et godt begyndergevær, er billigt og ikke kræver ekstraudstyr såsom CO2-patroner eller håndpumpe.